vice busters (1)
vice busters (3)
vice busters (2)

Orașul Piatra Neamț

Curtea_Domnească_din_Piatra_Neamț_03

Se spune că istoria se uită, iar ce este cu adevărat autentic a dispărut. Totuși, orașul Piatra Neamț este dovada că minunile există. Acest oraș, presărat de pași de mult făcuți de înalți domnitori, de cele mai vechi civilizații ale europei, de mari intelectuali și personalități încă menține și comemorează cu dragoste istoria sa.

Într-adevăr, o perlă a Moldovei, Piatra Neamț se remarcă prin grația munților ce îl înconjoară plini de păduri stufoase și aer pur. Telegondola este modul ideal de a vizita o asemenea Gradină a Maicii Domnului pentru a te delecta în verdele coniferilor și echilibrul liniștitor al orașului.

Iar în acest aer te poți bucura de multele complexe muzeale ce vă stau la dispoziție pentru a descoperi o călătorie în timp veritabilă. Muzeul de Artă invită spre a cunoaște picturile adunate din municipiu, Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni ( dar și prima bancă privată din Piatra-Neamţ – Banca Petrodava) are o colecție unicată în lume prin arta unei civilizații străvechi, Turnul lui Ștefan cel Mare, precum și pesterile sale prezintă viața medievală. Istoria, mereu păstrată cu respect și modestie, se regăsește în Muzeul de Istorie și Arheologie, iar locul unde știința se îmbină cu geologia și zoologia se află la Muzeul de Științe Naturale.

Cultura orașului se remarcă prin Bibliotecă Județeană. O mare personalitate, domnul Gheorghe Teodorescu Kirileanu, a donat colecția sa de cărți către bibliotecă, unde și astăzi se regăsesc. Această colecție, la vremea aceea, s-a dovedit a fi baza principală a bibliotecii. Prin donație, biblioteca poartă cu demnitate numele său și îi continuă misiunea: de a îmbogați bagajul cunoștințelor cititorilor.

Realizarea în teatru a orașului este datorată Teatrului Tineretului. Frumoasa clădire în care actorii își desfășoara activitatea de peste 60 de ani, a fost locul unde mari personalități și-au lăsat amprenta, fiind o rampă de lansare în lumea teatrului a tinerilor talentați din oraș.

Remarcabil este Cinematograful Mon Amour, cunoscut înainte ca Cinema Dacia, pentru rezistența de care a dat dovadă în toți cei 52 de ani de activitate. A făcut fața dificultăților comunismului, a cenzurii, iar astăzi se numară printre puținele cinematografe veridice. Este un adevărat model al cinematografiei prin perseverența de care a dat dovadă.

Și astfel, Piatra Neamț are cu ce se mândri!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest